Skip to the main content

De biddingbox

Wij maken bij het bieden op de club altijd gebruik van de bekende kaartjes in de biddingbox. In de praktijk blijkt echter dat er nog weleens incorrect met de kaartjes wordt omgegaan. In een gezelligheidsclub als de onze wordt dat (als we het al zien) meestal wel bedekt met de mantel der liefde. Maar daar waar wellicht een wat competitievere of formelere sfeer is staat er zo maar op verzoek van uw tegenstanders een arbiter voor uw neus. De NBB vindt het juiste gebruik van de biedkaartjes zo belangrijk dat zij in de spelregels een speciale bijlage heeft opgenomen: het Biddingbox reglement.

Deze les is bedoeld om u inzicht te geven in wat (niet-) mag en moet.

  1. Spelers behoren de biedkaarten pas aan te raken als ze besloten hebben welke bieding ze gaan doen. Toelichting: Met je hand twijfelend boven de biddingbox en wisselend een paskaartje of een bod in een kleur beetpakken mag dus echt niet. Dat geeft veel te veel ongeoorloofde informatie aan de partner. Houd je hand dus bij je tijdens het nadenken. Pas als je hebt besloten wat te bieden, strek je je hand resoluut uit naar de biddingbox en pak je het juiste kaartje.
  2. Zo gauw het biedkaartje de biddingbox niet meer raakt geldt dit als een bieding, en mag het niet meer worden teruggezet.
  3. De speler die aan de beurt is om te bieden, legt zijn biedkaarten voor zich op tafel met de tekst naar het midden en de tabjes naar rechts. Met de volgende biedkaarten wordt -ook weer met de tabjes naar rechts overlappend, dakpansgewijs een rijtje gevormd; zo blijven alle biedingen zichtbaar. Dit geldt ook voor pas en doubletkaartjes

Toelichting: De wijze van neerleggen moet altijd hetzelfde zijn om te voorkomen dat uw partner ongeoorloofde informatie meekrijgt. De kaarten de ene keer met nadruk neerleggen en een andere keer mismoedig of nonchalant op tafel gooien is dus niet toegestaan.

  1. Je kondigt een sprongbod aan door de stopkaart voor je op tafel te leggen en daarna de biedkaarten van je bod. Na een tiental seconden haal je de stopkaart weer weg. Pas daarna mag jouw linker tegenstander bieden. Toelichting: Op deze wijze moet die tegenstander verplicht eerst “nadenken”. Direct bijvoorbeeld een paskaart op tafel leggen of juist eerst een tijdje twijfelend nadenken zou anders ongeoorloofde informatie voor diens partner kunnen betekenen.
  2. Tijdens de biedperiode heeft degene die aan de beurt is om te bieden het recht om alle voorafgaande biedingen te laten herhalen.

Alléén een speler die aan de beurt is om te bieden  mag vragen stellen aan de partner (= linker tegenstander) van de bieder van het voorgaande bod (= rechter tegenstander) over dat bod.

  1. Een bieding mag soms worden gewijzigd maar  roep een arbiter erbij.
  2. De biedronde afsluiten met 3 X PAS is Met de vuist op tafel slaan is onreglementair en soms oneerlijk cq. intimiderend.
  3. De biedkaarten moeten op tafel blijven liggen tot voor iedereen vaststaat wie de leider wordt en wie uitkomt. Totdat de biedkaarten van tafel zijn gehaald kan dus iedereen nog herhaling van het biedverloop verkrijgen.
  4. Degene die aan de beurt is om te spelen mag – alleen in de 1e slag      – aan de tegenstanders vragen om herhaling en uitleg van het gehele biedverloop. Daarna mag alleen nog om uitleg van het bieden van de tegenpartij worden gevraagd.
  1. Wat nog wel eens voorkomt is dat men biedkaarten schuin in de biddingbox terugzet, om zo te kunnen blijven zien wat het contract is; dat mag dus niet. Als je meteen na het bieden en voor het uitkomen het contract in de bridgemate invoert kan dat niet worden vergeten.
Andere artikelen

Cor Rozemeijer drive 2024

Uitnodiging voor de Cor Rozemeijer drive 2024 Bridge Club Maarssenbroek organiseert deze drive...

11/10/2024 - Perry Bruins

Erelidmaatschap

     

18/09/2024 - Roel Mühlstaff

DOMI zaaldiensten

Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken.
Al lid? Inloggen

15/08/2024 - B.C. Houten